Eğitim Sen Bursa Şubesi HUKUKA AYKIRI GÖREVLENDİRİLMELER KABUL EDİLEMEZ!

HUKUKA AYKIRI GÖREVLENDİRİLMELER KABUL EDİLEMEZ!
Salgın durumlarına devletin hiçbir kurumunun hazırlıklı olmadığını yaşayarak görmekteyiz. Eğitim iş kolunda salgın sebebiyle alınan idari tedbir sonrası MEB tarafından EBA devreye sokuldu ancak hem alt yapı hem de içerik açısından hazır olmadığına hep birlikte tanık olduk. Sendika olarak eleştirilerimiz öğrencilerin tamamının uzaktan eğitimden yararlanacak imkanlara sahip olmadığı, eşit eğitim hakkından yararlanamayacağı yönündeydi. İmkânı olmayan öğrencilere internet ve tablet desteği sağlanmasının MEB’in görevi olduğunun, bir öğrencinin bile bu imkândan yoksun olmasının eğitime eşit ulaşım hakkının gasbı anlamına geleceğinin altını ısrarla çizdik. Salgın durumu ve süresince sendikaları hiçbir şekilde dikkate almadan, “Ben yaptım, oldu.’’ anlayışıyla sürdürülen her türlü “önlem” çalışmaları, her düzeyde kriz yaratmaya devam ediyor.
“Tatil değil, uzaktan eğitimdeyiz.” denilen süreçte, öğretmenlerin tatilde olduğunu düşündüren, tatildeymiş gibi planlama yapan yetkilileri ciddiyete davet ediyoruz. Kamu emekçilerinden süreçle ilgili hiçbir tedbir alınmadan, olağanüstü bir sürece uygun hareket etmelerini isteyenlerin; kendi programlarını olağan sürecin içindeymiş gibi dayatmalarını kabul etmek mümkün değildir, akla da uygun değildir.

YAPILMASI PLANLANAN GÖREVLENDİRMELER YASALARA AYKIRIDIR
Salgınla mücadelede, eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımıza;
Polis kontrol noktalarında ateş ölçme,
İşyerlerinde hijyen kurallarına uyulup uyulmadığının kontrolü ve
Kolonya ve maske dağıtımı gibi görevlendirmelerin bilgileri gelmektedir.
Yaşanan süreçte, sağlık emekçisi arkadaşlarımızın dahi koruyucu ekipman eksikliğini sürekli gündeme getirdiği ve özveriyle verdikleri mücadelede yetersiz koşullardan dolayı enfekte oldukları bu günlerde; öğretmen arkadaşlarımıza yapılan görevlendirmelerin salgınla mücadele bir yana, mevcut durumda daha fazla tehlike barındırdığı ortadadır. Üstelik öğretmen arkadaşlarımızın herhangi bir sağlık eğitim formasyonu yoktur. Aynı durumun rutin kontrol görevleri dışında, sağlık alanına giren işlerde görevlendirilen ve bu yüzden büyük risk altında bulunan emniyet görevlileri için de geçerli olduğu unutulmamalıdır.
Öğretmenlerin istekleri dışında ve mesleklerine, uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmeleri hem hukuka aykırı ve keyfidir, hem de salgının daha fazla yayılması riskini yükseltmektedir.
Bilindiği gibi Milli Eğitim Bakanlığı, 26 Mart 2020 tarihinde yayınladığı yazı ile de, resmi eğitim kurumlarında görev yapan yönetici ve öğretmenlerin uzaktan eğitim ve diğer eğitim öğretim faaliyetleri kapsamındaki görevleri yapmak kaydıyla idari izinli sayıldığını bildirmiştir. Bu yazı, Eğitim Sen tarafından ısrarla ifade edilen görevlendirmelerin mesleki formasyona uygun yapılması gerekliliği görüşünü teyit etmektedir. Yine 657 sayılı yasanın “Memurun başka sınıfta ve derecesinin altında bir görevde çalıştırılamayacağı” başlıklı 45.maddesinde hiçbir memurun sınıfının dışında ve sınıfının içindeki derecesinin altında bir derecenin görevinde çalıştırılamayacağı kurala bağlanmıştır. 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu’nun 44.maddesinde “Öğretmenler kanunlarla kendilerine verilen işlerden başka, meslek dışı herhangi bir görevle yükümlü tutulamazlar” hükmü yer almaktadır ve son yapılan Anayasa değişiklikleri doğrultusunda çıkarılan 700 sayılı kararname ile de “Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri”nin de ilgili kanun düzenlemelerinin kapsamında ele alınacağı hüküm altına alınmıştır. Tamamen hukuka aykırı olarak yapılan ve özellikle yaygın testlerin yapılmadığı bir ortamda koruyucu malzeme olmaksızın ifa edilecek bu görevlendirmelerin riski daha çok arttıracağı ortadadır.
TOPLUMSAL FAYDA SAĞLAMAZ
Eğitim emekçilerinin mesleklerine ve uzmanlık alanlarına uygun olmayan işlerde görevlendirilmelerinden toplumsal fayda beklemek gerçekçi değildir.
Eğitim Sen olarak öğretmenlerin sağlıkları açısından sorun oluşturabilecek her tür girişimden kaçınılması gerektiğini, halk sağlığını bütünsel bir yaklaşımla ele alan önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ve yapılacak tüm görevlendirmelerin uzmanlık temelli yapılması gerektiğini ısrarla vurgulamaya devam ediyoruz.

Eğitim Emekçilerinin ve Halkın Sağlığını Tehlikeye Atan Uygulamalardan Vazgeçilmelidir.
Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Dışında Hukuka Aykırı Görevlendirilmeleri Kabul Etmiyoruz.
Halk Sağlığını Önceleyen Gerçekçi, Etkili, Faydalı Uygulamalar Hayata Geçirilmelidir!

EĞİTİM SEN BURSA ŞUBE YÜRÜTME KURULU

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık