KESK: “İhraç edilen KHK’lılar işlerine geri dönsün”

KESK: “İhraç edilen KHK’lılar işlerine geri dönsün”

KESK Bursa Şubesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile işlerinden ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine dönmeleri talebiyle eylem yaptı.

KESK Bursa Şubesi adına basın açıklamasını okuyan Nuriye Aydemir, “15 Temmuz darbe girişiminden bu yana KESK’e bağlı sendika üyelerimizden 4.239’u OHAL KHK’ları, 98’i 375 sayılı KHK’nın ek 35. Maddesi ve 479’u Yüksek Disiplin Kurulu kararlarıyla olmak üzere toplam 4.816 KESK’li hukuksuzca ihraç edilmişlerdir. OHAL KHK’ları eliyle ihraç edilen 4.239 KESK’li işlemin iptali için komisyona başvurmuştur. Komisyon aradan 5 yıl geçmesine rağmen hala 1.495 dosyayı karara bağlamamıştır. Karara bağlanan başvurulardan 1.604’ü RET, 1.140’ı kabul edilmiştir. Ne acıdır ki, tam sayısı bilinmemekle birlikte en az 15 kişi yaşamlarını yitirdikten sonra “gidemeyecekleri” işlerine iade edilmişlerdir.” dedi.

Yasaklamalar, zulüm, faşizan baskı ve uygulamaların iktidarın siyasal ömrünü kısaltmaktan başka bir işe yaramadığını dile getiren Aydemir, emekçilerin yüzyıllardır bin türlü bedel ödeyerek elde ettiği hak ve özgürlüklerin hangi gerekçe olursa olsun ortadan kaldırılmasına yönelik girişimlere karşı fiili ve meşru mücadelelerini sonuna kadar kullanacaklarını ifade etti.

Ohal Komisyonu lağvedilsin

Hukuka ve uluslararası sözleşmelere aykırı, etkin olmayan, denetlenemeyen, anayasa ve yasaları üstün gören OHAL Komisyonu’nun bir an önce lağvedilmesi gerektiğini vurgulayan Aydemir, “Ret kararları iptal edilmeli, haklarında memuriyeti engelleyen herhangi bir kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan, hukuken suç olmayan gerekçelerle ihraç edilen tüm kamu görevlileri bütün haklarıyla birlikte görevlerine iade edilmedir. Özel yetkilendirilmiş idare mahkemelerinde devam eden dosyalar, bu mahkemelerin ret etmesi üzerine istinaf’a, Danıştay’a giden dosyalar geri çekilmelidir. Hukuksuz ihraçlardan dolayı mağdur olan tüm kamu emekçilerinin maddi, manevi hak kayıpları karşılanmalıdır. 375 sayılı KHK’ye eklenen geçici 35. Madde eliyle yapılan ihraç uygulaması derhal sona erdirilmelidir. İş güvencesi iktidarın sopası haline getirilmemeli, sendikal örgütlenme önündeki engeller kaldırılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

İktidarın düşünce ve ifade özgürlüğü hakkı olmak üzere temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı politikalarına son vermesini söyleyen Aydemir, ceza ve soruşturmalarının da bir an önce durdurulmasını söyledi.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık