Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü 48

Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü 48

Eğitim Sen’den Basına ve Kamuoyuna / Eğitim Günlüğü 48

Tarih: Kategori: Basın AçıklamalarıHaberlerManşet

Salgınla ilgili alınan önlemlerin önemli bir bölümünün kaldırıldığı bir döneme başlıyoruz. Seyahat sınırlamalarının kaldırılmasından lokanta ve kafelerin açılmasına kadar pek çok alanda kısıtlamalar bugün itibarıyla kaldırılacak. Salgın riskinin halen devam ettiği koşullarda, önlemlerin bireylerin kendisine bırakılmasının yeterli olmama olasılığı kaygılarımızı artırmaktadır. Bireylerin kendi fiziksel mesafelerini ayarlamaları ve maske kullanımının yeterli olmayacağı durumlar mutlaka olacaktır. Sorumluluğu olan kurumların bilgiyi şeffaf şekilde paylaşması ve olası gelişmelere göre sürekli bir durum değerlendirmesi yapması gerektiği açıktır.

2011 yılında Hopa’da deresini, toprağını, doğasını, esasında yaşamımızı ve geleceğimizi savunurken yaşamını yitiren emekli üyemiz, öğretmen, mücadele arkadaşımız Metin Lokumcu’nun dün (31 Mayıs 2020) aramızdan ayrılışının 9. yılıydı. Metin hocamızın şahsında eşitlik ve özgürlük mücadelesinde yitirdiğimiz tüm arkadaşlarımızı özlemle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyoruz.

Şair, yazar, felsefeci, çevirmen Oruç Aruoba’nın dün yaşamını yitirdiğini öğrendik. Önemli bir düşünce insanını, değerli bir yazarı, emektar bir çevirmeni yitirmenin acısını ve hüznünü yaşıyoruz. Sevenlerine ve yakınlarına sabırlar dileriz.

Bugünün Gündemi:

  1. MEB, Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 29 Mayıs 2020 tarihinde LGS’de alınacak önlemlerle ilgili bir yazı yayınladı. Söz konusu yazıda alınması gereken önlemler sıralanırken, sıklıkla fiziksel mesafeye dikkat edilmesinden söz edilmekte ancak kapalı ortamlarda bunun nasıl sağlanacağı ifade edilmemektedir. En önemli sorun ise bir sınıfta en fazla kaç öğrencinin sınava gireceğidir. Bazı sınıflarda 17-18 öğrencinin sınava gireceğine dair bilgiler umarız doğru değildir. Ayrıca, Covid-19 tanısı konulanlar ile karantina döneminde olanların, ayrı bir salonda olsa dahi aynı okulda sınava girmesi sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Bu durum, özellikle bu durumda bulunan öğrencilerin salonlarında görevli olacak öğretmenler ve aynı okulda sınava girecek diğer öğrenciler açısından sağlık sorunu yaşanmasına neden olabilir. Merkezi sınavlarda alınacak önlemler konusunda MEB’in ve ÖSYM’nin tüm öneri ve eleştirileri dikkate alması gerekmektedir. Öğrencilerimizin eğitim hakkı ve sağlığı önceliğimizdir.
  2. Normalleşme adımlarının bir parçası olarak kreşler (01 Haziran 2020) bugün açılıyor. Salgın devam ediyor ve kreşlerde bulunan çocukların kendi fiziksel mesafelerini korumaları ve kendi önlemlerini almaları mümkün değil. Alınan kararın ailelerin çalışmalarını sağlamak amacıyla alındığı açıktır. Bu durum salgının etkisini artırmasına neden olabilir. Salgın döneminde alınacak kararlarda ve uygulanacak önlemlerde belirleyici olanın öncelikle sağlık olması gerekmektedir.
  3. 29 Mayıs 2020 tarihinde yayınlanan 2020/8 sayılı genelge ile kamu kurumlarında çalışanların dönüşümlü ve evden çalışma dönemi bugün (01 Haziran 2020) itibariyle bitmiş durumdadır. Genelgeye göre kronik rahatsızlıkları olanlar ile 60 yaş üstü çalışanlar idari izinli sayılacaktır. Genelgenin açık olmasına rağmen bazı üniversite yönetimleri çalışanlara kronik rahatsızlığı olan personelin durumunu belgelemesinden sonra bir değerlendirme yapılacağı ve konu hakkında karar verileceğine dair yazılar yazmaktadır. Bu durumda üniversite rektörlüklerinin kronik rahatsızlıkları olanların durumlarını yeniden değerlendirmesi söz konusu değildir. Çalışanların sağlığıyla ilgili alınacak önlemlerde titizlik gösterilmeli, kronik rahatsızlıkları olan çalışanlara kolaylık sağlanmalıdır.
  4. MEB, Açık Öğretim Ortaokulu, Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ve Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi 2019-2020 eğitim öğretim yılı 2’inci dönem sınavlarının 25-26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılmasının kararlaştırıldığını açıkladı. Sınav tarihlerinin belirlenmesi ve sağlık açısından salgının oluşturduğu risk arasındaki ilişki açıktır. Ancak, bu kararda dikkat çekici olan örgün eğitim öğrencileri ve açık öğretim kurumları öğrencileri arasında oluşan eşitsizliktir. Örgün eğitim kurumlarında okuyan öğrencilerin birinci dönem notları sene sonu notu olarak kabul edilirken, aynı hakkın açık öğretim okullarında eğitim alan öğrencilere tanınmamış olması eşitsizlik yaratmaktadır. Bu eşitsizliğin acilen ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  5. Haziran 2020 sözleşmeli öğretmenlik ataması için başvurular bugün (01 Haziran 2020) başlıyor. 12 Haziran tarihine kadar başvurular devam edecek; sözlü sınavlar 6-25 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Atama tercihleri 28-31 Ağustos tarihlerinde alınacak ve atamalar 1 Eylül’de yapılacak. 18 Mart tarihinde ataması yapılan arkadaşlarımız halen göreve başlatılmadı ve kararnamelerin 22 Haziran’da gönderileceği açıklandı. Bu arkadaşların mali ve özlük hakları 18 Mart’tan başlatılmalıdır. Haziran döneminde atanacak arkadaşlara sözlü sınav yapılmamalı ve sözlü sınav uygulaması tamamen kaldırılmalıdır. Atama sayısı ve alanlara ayrılan kontenjanlar gerçek duruma göre yeniden belirlenmelidir. Gereksinim sayısı kadar öğretmen ataması yapılmalıdır. Sözleşmeli, ücretli öğretmen istihdamına son verilmeli, tüm öğretmenler kadrolu istihdam edilmelidir.

Kamuoyuna Saygıyla Sunarız

EĞİTİM SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU

Tweetle0

Paylaş0

Paylaş0

Paylaş0

  •  

 

 

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık