Partili Cumhurbaşkanlığı Rejiminde, Partili Rektörler Devri!

Partili Cumhurbaşkanlığı Rejiminde, Partili Rektörler Devri!

Partili Cumhurbaşkanlığı Rejiminde, Partili Rektörler Devri!

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından beş üniversiteye rektör ataması yapıldı ve 02.01.2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Geçmişte AKP saflarından milletvekili olan ya da milletvekilliğine aday olan kişilerin rektör olarak atanması tercihi, bu kez de karşımıza çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü görevine, 2015 seçimlerinde İstanbul’dan AKP milletvekili aday adayı olan Melih Bulu’yu layık gördü.

Belirtmek isteriz ki, söz konusu rektör tercihleri, üniversiteler açısından buzdağının sadece görünen yüzüdür. Akademi uzun süredir hukuksuz ihraçlarla, emekliye zorlama pratikleriyle çoraklaştırılmıştır. Bünyesinden atamadıkları üzerinde de, yoğun baskı ve denetim mekanizmaları devreye sokulmuştur. İktidar partisinin üniversitelerdeki kontrol ve denetim seviyesi, kadrolaşma politikası öyle bir düzeye getirilmiştir ki üniversitelerin varlık nedenleri olan bilim, sanat ve felsefe üretmek ya da hakikati aramak oldukça güç kılınmıştır.  Haliyle yeni rejime sadakatle itaat eden rektörler, kendilerini söz konusu baskı rejiminin koruyucuları olarak görmekte, üniversite bileşenlerini ve üniversiteyi temsil etmek yerine kendilerini oraya getiren gücü temsil etmek gayesine düşmektedirler.

Boğaziçi Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’ne yapılan atamalar da bu sistemin bir sonucudur. Ancak Boğaziçi Üniversitesi gibi kökleri güçlü, akademik geleneği ve demokratik öğrenme iklimi sağlam olan bir üniversitenin, demokrasiyi ve akademik özgürlüğü hedef tahtasına koyan bir iktidarı rahatsız ettiğine de şüphemiz yoktur.

Rektörünü dahi seçemeyen üniversitelerimiz, siyasi iktidarın her türlü tasarrufuna açık hale getirilmiştir. Sendikamız ısrarla insan, toplum ve doğa yararına üniversite mücadelesini sürdürecektir. Yok edilen akademik özgürlüğü, ortadan kaldırılan kurumsal özerkliği, üniversitelerin kendi bileşenlerince yönetilmesi ve denetlenmesi fikrini, kamusal finansman ilkesini, iş güvencesi talebimizi ve üniversitenin özgürleşmesini savunmaya devam edeceğiz.

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık