Yönetilemeyen uzaktan eğitim kalıcı olacak

Yönetilemeyen uzaktan eğitim kalıcı olacak

Yönetilemeyen uzaktan eğitim kalıcı olacak

 
 Paylaş

Türkiye’de ilk Covid-19 vakası görüldükten sonra okullar kapatıldı ve uzaktan eğitime geçildi. Uzaktan eğitim sürecinin başlamasından sonra ülkede 6 milyona yakın öğrenci uzaktan eğitime erişimde ciddi sıkıntılar yaşarken eğitimde fırsat eşitsizliği giderek düzelemez bir hal almaya başladı.

Uzaktan eğitimdeki sorunları çözmeye yönelik hiçbir çalışma yapmayan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yaptığı açıklama ile salgın bitse de uzaktan eğitimin kalıcı olacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un uzaktan eğitimi kalıcı hale getireceğiz açıklamasının üzerine Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem Bursa Muhalif’e değerlendirmede bulundu.

Sahada olan eğitim emekçileri, öğrenciler ve veliler olarak sorunların hiçbirine çözüm üretilmediğini dile getiren Erdem, sorunların çözümüne dair bir iradenin olmadığını, yüz yüze eğitim için bir hazırlık yapılmadığını ve uzaktan eğitimin sağlıklı yapılabilmesi için gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi.

Gerekli koşulların sağlanamadığının kabulü

Salgın koşullarında yüz yüze eğitime geçmek için ciddi bir strateji ve buna bağlı ek bütçenin zorunlu olduğunu vurgulayan Erdem, “Uzaktan eğitimde milyonlarca öğrenciyi tabletten, bilgisayardan ve internet desteğinden yoksun bırakan Milli Eğitim Bakanlığı bu kez de yüz yüze eğitimde eğitim emekçilerini aşısız bırakmış, öğrencileri seyreltilmiş sınıflara yeterince kavuşturamamış, ihtiyaç oranında ek kadro atamamış, her okula bir sağlık personeli görevlendirememiş, öğretmen odaları, öğrenci ve öğretmen tuvaletleri çoğaltılamamış, sağlıklı ulaşım konusunda strateji geliştirilmesine öncülük edememiştir.” dedi.

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzaktan eğitime yüzde 77 katılım sağlandığı açıklamasının inandırıcılıktan uzak ve herkes tarafından görülen bir gerçek olduğunu ifade eden Erdem, yüz yüze eğitim için gerekli hazırlıkları tamamlayamadığından, uzaktan eğitime devam edilmesinin yolunu yapmaya çalışmaktan başka bir şey olmadığını belirtti.

Öğrenciler büyük bir istekle yüz yüze eğitimi bekliyor

Öğrencilerin büyük bir istekle yüz yüze eğitimi beklediğini söyleyen Erdem, “Uzaktan eğitim döneminde mağduriyet yaşayan yoksul ailelerimizin çocukları, kırsal kesimde olanakları olmayan çocuklarımız, eğitimden kopan ve ağırlıkla tarımda işçi olarak çalıştırılan çocuklarımız, eğitimden koparılan kız çocuklarımız büyük bir istekle yüz yüze eğitimi beklerken onlara sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı sunulmaması en büyük kaygımız ve mücadele gerekçemizdir.” ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın yüz yüze eğitimi istiyormuş gibi yapıp hiçbir tedbir almamasını kabul etmeyeceklerini belirten Erdem, çocukların hakkı olan sağlıklı ve güvenli ortamlarda yüz yüze eğitim için tüm tedbirlerin alınması mücadelesini yürüteceklerini söyleyerek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması için Erdem, şu soruları sordu;

  • Kendi verilerinize göre 6 milyon öğrenci hiç erişim sağlayamamış ve 4 milyon öğrenci sadece cep telefonuyla erişim sağlayabilmişken, öğrencilerin tablet, bilgisayar, internet erişimini sağladınız mı?
  • Evden çalışmak durumunda kalan öğretmenlerin bilgisayar, internet erişimini sağladınız mı?
  • İşitme, görme engelli öğrencilere yönelik bir çalışma yaptınız mı?
  • Ana dili Türkçe olmayan öğrencilere yönelik bir çalışma yaptınız mı?
  • Öğrenme güçlüğü çeken öğrencilere yönelik bir çalışma yaptınız mı?
  • Üstün zekalı öğrencilere yönelik bir çalışma yaptınız mı?
  • Mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına, sığınmacı ailelerin çocuklarına yönelik bir çalışma yaptınız mı?
  • Uzaktan eğitime göre müfredatta bir düzenleme yaptınız mı?
  • Tek bir veri tabanının kullanılması nedeniyle sıklıkla sorun yaşanan (Çöktüğü gün, mutluluk duyduğunuz) EBA’nın alternatifini geliştirdiniz mi?

BursaMuhalif.com/Sibel Kahraman

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık