KESK/BURSA: “Yunuseli Havaalanı piyasanın değil halkın olmalı”

KESK/BURSA: “Yunuseli Havaalanı piyasanın değil halkın olmalı”

Yunuseli Havaalanı arsası için, yeni bir kentsel suçun kamu idaresince işlenebilme ihtimalinin önüne geçmek isteyen KESK Bursa Şubeler Platformu Kent Meydanı’nın basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasını KESK Bursa Şubeler Platformu adına Dönem Sözcüsü Yapı-Yol –Sen Bursa Şube Başkanı Okan Okumuş okudu.

Bilindiği üzere yaklaşık üç yıldır atıl olan ve öncesinde sivil havacılık faaliyetleri ve askeri uçuşlara ev sahipliği yapan, Osmangazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan Yunuseli Havaalanı son günlerde yine gündemde. ‘Saksı görse inşaat yapan’ mevcut iktidar ve onun sermaye odaklı şehircilik pratiği son yirmi yıla damgasını vurmuş olduğunu belirten Okumuş, “Havaalanı arsasına yönelik olarak buranın ‘konut alanı’ ve ‘millet bahçesi’ kullanımlarına alınacağı hatta doğrudan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanının ifadesiyle ‘Bursa için en rantabl şekilde’ değerlendirileceği belirtilmektedir. Kimi çevrelere göre Bursa’nın mevcut yapı stoğunun hali ve özellikle havaalanı arsası çevresinin yapı kalitesi ve kentsel yerleşim sorunları düşünüldüğünde havaalanı arsasının düzenli ve nitelikli bir konut alanı olarak planlanması üstüne bir de açık ve yeşil bir alan olarak millet bahçesinin eklemlenmesi makul ve istenilir görünebilir. Ancak Bursa Ovası’nın zaten yıllarca maruz kaldığı işgal ve bu işgalin imar barışı ile hukuki hale geldiği, eski Stadyum alanının pek de anlaşılır olmayan bir tasarım sonucu millet bahçesine dönüştürüldüğü düşünülürse alanın bu yöndeki değişimi talebinin içi boşalacaktır.” açıklamasında bulundu.

Okan Okumuş, “Dahası kamusal bir mülkiyetin konut alanı şeklindeki fonksiyon değişimi ile özel mülkiyete dönüşmesi, açıkça mülkiyetin şahıs odaklı el değiştirmesi anlamına gelmektedir. Bu durumun ne şehircilik etiği ne de mevcut yasa ve yönetmeliklerde yeri vardır.” dedi.

“Çevresel, toplumsal, ve ekonomik olarak ciddi risklerle karşı karşıyayız”

Özellikle bugün artık yerel -bölgesel ölçek farketmeksizin kapımızı çalan ekolojik kriz ve Bursa örneğinde olduğu gibi yönetilemeyen mülteci ve göç süreçleri düşünüldüğünde çevresel, toplumsal ve ekonomik olarak ciddi problemlerle karşı karşıya olduğumuzu söyleyen Okumuş, “ Ayrıca Bursa’nın yüzde 75’inin derece deprem riski taşıdığı düşünüldüğünde Yunuseli Havaalanı’nın erişilebilir, engebesiz ve konut alanlarına yakın yapısıyla hem bir afet sonrası toplanma alanı olarak hem de kentsel bir açık-yeşil alan olarak sunduğu imkan ortadadır. Ulaşım altyapısı tesisi olması ve pist olanakları yine acil bir afet durumunda hayati önem taşıyacaktır.” şeklinde konuştu.

Konunun ‘konut alanı ve millet bahçesi’  şeklinde ele alınışının ne kadar sığ bir perspektif sunduğunun görüleceğini söyleyen Okumuş, “Mevcut yapı stoğunun düşük kalitede olduğu Osmangazi, Yıldırım gibi ilçeler dururken Nilüfer ilçesinde kentsel dönüşüm hamlesinin gerçekleştiği, bir başka idari fecaat olan ‘İmar Barışı’ uygulamasıyla bahse konu yapılarının hukuka uygunluk kazandığı bu güvensiz ve güvencesiz ortamın baş müsebbibi yerel iktidar ve neoliberal merkezi iktidar AKP’dir.” dedi.

BursaMuhalif.com/Haber Merkezi

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık