Bursa’da yeni eğitim öğretim yılı nasıl başladı?

Bursa’da yeni eğitim öğretim yılı nasıl başladı?

2022-2023 eğitim-öğretim yılı sorunlarla açıldı. Fahiş zamlar nedeniyle okul ve kırtasiye alışverişi velilerin belini bükerken, eğitimciler açısından yeni Öğretmenlik Meslek Kanununu tartışmaları sürüyor.

Eğitim Sen Bursa Şube Sekreteri Derviş Erdem ile eğitim emekçilerinin Öğretmenlik Meslek Kanununa neden karşı çıktıklarını ve Bursa’da yeni eğitim öğretim yılı hangi sorunlarla açıldığını konuştuk.

Öğretmenlerin üniversitelerden uzman olarak mezun olduğunu söyleyen Erdem, Bursa’da halen 30 un üzerinde yıkılmış ve yapımı bitmeyen okul olduğunu söyleyerek devlet okullarına kaynak aktarılmadığını ifade etti.

“Biz zaten alanımızda uzman olarak yetişmekteyiz”

Aylardır Öğretmenlik Meslek Kanununa karşı olduklarını hatırlatan Erdem, “AKP-MHP ittifakı buna kulaklarını tıkamış durumda. Değerlendirme komisyonlarının durumunu hepimiz yaşayarak biliyoruz nasıl çalıştığı ortada. 3600 ek gösterge sorunu halen devam ediyor. Öğretmenlik zaten uzmanlık mesleğidir. Biz zaten alanımızda uzman olarak yetişmekteyiz ve yeniden bir sınava gerek olmadığını hep söyledik söylemeye de devam edeceğiz. Ama bizlerin bu itirazlarına kulaklar tıkanmış. Umarım meclis toplandığında buna dair olumlu bir karar çıkar” dedi.

“Okullarda yardımcı personel yok”

Üç yıllık bir pandemi sürecinin yaşandığını ifade eden Erdem, “Bu pandemi bize şunu gösterdi ülkesinde çağdaş, bilimsel demokratik bir eğitim veren ülkeler bu salgın sürecinde daha iyi mücadele edebildi. Bizim gibi ülkeler çağdaş, bilimsel demokratik eğitimi bırakın okullarımızı nasıl daha çok imam hatip ortaokulu yapabiliriz, nasıl daha çok imam hatip lise yapabilirizin derdine düşmüşüz. Bir ortaokulda sınıf mevcudu 40 kişiyken hemen yanı başında ki imam hatipte sınıf mevcudu 10 kişi bunu yaparak neye hizmet ediyorsunuz. Birde bize şunu yutturmaya çalıştılar özel okulların sayısı artarsa devletin yükü azalır devlet okullarına daha çok ekonomik anlamda katkı sağlamış oluruz dediler. Özel okulların sayısı arttı peki devlet okullarına daha fazla katkı sağlıyor musunuz hayır. Okullar açıldı şu an okulların hiçbirinde yardımcı personel yok, güvenlik personeli yok, okulların çoğunda ücretli öğretmen çalışacak bu arkadaşların sorunları da ayrı bir durum zaten” dedi.

“Bursa’da 30’un üzerinde okul yıkılmış durumda”

Bursa’da 46 tane okul depreme dayanaksız diye yıkılmış ya da güçlendirilmesi yapılacak okul olduğunu hatırlatan Erdem, “O zaman ki Milli Eğitim Müdürüne şunu dedik, pandeminin ne kadar süreceğini bilmiyoruz bu yıkılan okulların bir an önce inşasına başlanmalı çünkü pandemiden sonra bizim daha çok dersliğe ihtiyacımız olacak seyreltilmiş derslik için derslik sayısının fazla olması lazım dedik. Bizlere ihaleye verdik başlayacağız dediler ama şu an 30’un üzerinde okul boşaltılmış durumda bazıları yıkılmış ama hiçbir çalışma yok. Şu an Anadolu liselerinde, Fen liselerinde sınıf mevcutları 40’ın üzerinde. Ama milli eğitim dernek ve vakıflara para aktarıyor ama inşaatı yapılması gereken okullara pay ayrılmadığını” söyledi.

“Velilerin kredi çekip çocuğunu okula yazdırdığını duyuyoruz”

Eğitim Sen’in mücadelesi eğitim ve bilim emekçilerinin ihtiyaçlarına göre politikalar üretmek olduğunu söyleyen Erdem, “Arkadaşlarımızın ekonomik, özlük, demokratik hakları önemli bizim için. Öğrencilerimiz içinde çağdaş, kamusal, laik, bilimsel, nitelikli, anadilde bir eğitim mücadelesidir. Bunlar için mücadelemiz sürecek. Okullar öğrenciler için büyük sorunlarla başladı. Bir top kağıt 100 lira olmuş. Okul idareleri bakanlıktan kaynak gelmediği için öğrencilerimizde kağıt istiyorlar veya kayıt paraları alınıyor. Velilerin kredi çekip çocuğunu okula yazdırdıklarını duyuyoruz. Velilerin büyük bir çoğunluğu asgari ücretle çalışıyor o yüzden hükümetten en azından asgari ücretle çalışan velilerimize en azından asgari ücret tutarında eğitim ödeneği verilmeli” dedi. 

Uğur Ökdemir/İhsan Çelepkolu

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık