Öğretmenlerden hak arama dersi: Meslek onuruna sahip çıkma günüdür

Öğretmenlerden hak arama dersi: Meslek onuruna sahip çıkma günüdür

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun iptal edilmesini isteyen eğitim sendikaları ülke genelinde 1 günlük iş bıraktı. Öğretmenler, "Bugün mesleğinin onuruna sahip çıkılacağını gösterme günüdür" dediler.

 
 
Öğretmenlerden hak arama dersi: Meslek onuruna sahip çıkma günüdür
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eğitim sendikaları, 19 Kasım’da düzenlenecek Kariyer Basamakları Sınavı öncesi Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı ülke genelinde iş bırakma eylemi düzenledi.

ANTALYA: OKULLARDA KAOSA NEDEN OLACAK BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Antalya'da Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği’nin bazı fıkralarına ve kariyer basamakları sınavına itiraz eden 3 bini aşkın öğretmen, 14 örgütlü sendikanın öncülüğünde iş bıraktı. Türkiye’de 49 şehirde eş zamanlı yapılan eylem için Antalya’da bugün saat 11.00’de Aydın Kanza Parkı’nda toplanan Eğitim Sen, Eğitim İş, Teç Sen üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’na yürüyerek ortak basın açıklaması yaptı. Öğretmenlerin DİSK, KESK ve siyasi partilerin de destek verdiği tepki yürüyüşü, tarihi bir kalabalığa sahne oldu.

Eğitim emekçilerine yoksulluk sınırının altında ücretler ödendiğini söyleyen Eğitim Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, “Eğitim çalışanlarının talepleri ve önerileri dikkate alınarak demokratik bir yasa hazırlanmalı. Mevcut yasa öğretmenleri bölüyor, onları ücret farklılıklarıyla tanımlıyor. Eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırıyor. Çalışma barışını bozuyor, ayrıştırıyor. Öğretmenleri kariyer basamaklarına ayırıyor. Oysa eğitim dayanışma işidir. 'Birleşe birleşe kazanacağız' sloganının hayat bulduğu bir meydandır burası” dedi.

Eğitim İş Şube Başkanı Sadık Acar ise şöyle konuştu: “Bizlere hiç danışılmadan hazırlanan ve içeriği sırtımızdaki yükü daha da artıracak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu geri çekilmeli. Okullarda kaosa neden olacak bu yanlıştan geri dönülmesini istiyoruz. Yasa, eğitim sendikaları ve tüm eğitim çalışanlarının görüşlerini yansıtacak şekilde yeniden düzenlenmeli. 19 Kasım’da yapılacak olan kariyer sınavı iptal edilmeli. Fakat, hükümet bu konuda geri adım atmayacağını gösterdi. Şimdi biz de haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi gösteriyoruz.”



TRABZON: SARAYIN KAPIKULU DEĞİL HALKIN ÖĞRETMENLERİYİZ

Trabzon'da sabah 11.00'de Meydan Parkı Atatürk Alanı'nda düzenlenen eyleme ilde örgütlü olan Eğitim-Sen, Eğitim-İş, TEÇ-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası ve Hürriyetçi Eğitim Sendikası üyesi 400'ün üzerinde öğretmen katıldı. Ortak yapılan basın açıklamasında Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Bülent Mumcu, yasanın kabul edilemez olduğunu vurgulayarak, “Biz sarayın kapıkulu değil halkın öğretmenleriyiz. Bugün eğitim emekçisinin, haksızlıklar karşısında susmayacağını, baskılara boyun eğmeyeceğini, mesleğinin onuruna, çocuklarının geleceğine sahip çıkacağını gösterme günüdür" derken Eğitim-İş Trabzon Şube Başkanı Tamer Özlü ise kanuna karşı sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek "Eğitim emekçilerinin ihtiyacı kariyer değil, insanca yaşayacak ücret, sağlıklı çalışma koşulları ve güvenli gelecektir. Eğitim sendikalarının ortak sesi duyulmalı, yapılan yanlıştan çok geç olmadan geri dönülmelidir" sözlerini kullandı.

Son olarak söz alan Hürriyetçi Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Mehmet Nuri Derman da öğretmenlerin ayrıştırılamayacağını ifade ederek "Veliler 'benim çocuğum uzmandan eğitim alacak' diye gelebilecek. Bu öğretmenlik mesleğinin onuruna yakışmaz" diye konuştu.
Basın açıklaması sırasında öğretmenler, "Hükümet yasanı al başına çal", "Susma haykır, sınava hayır", "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları attı.

Basın açıklamalarının ardından Eğitim-İş üyesi Müzik Öğretmeni Deniz Çeliktaş öğretmenlerle birlikte koro şeklinde yasaya karşı türkü söyledi. Ardından Eğitim-İş üyesi Müzik Öğretmeni Bülen İsak da gitar eşliğinde Karadeniz müziği dinletisi verdi. Eylem kemençe eşliğinde kurulan horon halkasıyla sona erdi.

ŞIRNAK'TA BASIN AÇIKLAMASINA VALİLİK YASAĞI

Şırnak Eğitim-Sen şubelerinin yapacağı basın açıklaması valiliğin yasak engeli ile karşılaştı. Polis bu karar doğrultusunda açıklamaya izin vermedi. Polis ile müzakeresi sonrası Eğitim-Sen binasının hemen önünde basın açıklaması yapıldı. Şırnak Eğitim-Sen'in yaptığı açıklamaya göre ise, Şırnak'a bağlı ilçelerde yapılması planlanan etkinlikler de kendi binalarında yapılacak. Yapılan açıklamada valiliğe çağrıda bulunan öğretmenler, keyfi uygulamaların son bulmasını istedi ve "Direne direne kazanacağız" dedi.

ADANA: MESLEĞİMİZ ONURUMUZDUR, EĞİTİM BASAMAKLARINA HAYIR

Adana'da Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen basın açıklamalarında Eğitim Sen ve Eğitim İş kariyer basamakları sınavının iptali, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun yeniden düzenlenmesi, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret artışı, güvenceli iş, kamusal ve demokratik eğitim taleplerini dile getirdi. Eğitim İş, 10.30, Eğitim Sen 12.30’da aynı alanda açıklamalar yaptı.

Yaklaşık 300 kişinin katıldığı Eğitim İş'in açıklamasında “Diplomam uzmanlığımdır”, “Mesleğimiz onurumuzdur”, “Eğitim basamaklarına hayır”, “Başöğretmenim Atatürk”, “Öğretmenler değil, ücretler yetersiz” dövizleri taşıyan emekçiler davul zurna eşliğinde halay çekerek “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları attı. Eylemde Eğitim İş 1 ve 2 Nolu şube başkanları konuştu. Eğitim-İş 2 Adana 2 Nolu Şube Başkanı Emin Erkan Şenol, öğretmenliğin zaten bir uzmanlık mesleği olduğunu belirterek “Teslim edilmesi gereken haklarımızı yeni ve keyfi şartlara bağlayan, ezbere dayalı bir sınav sonucunda bizi yeni sıfatlarla ayrıştıracak olan, okullarda çalışma barışını bozacak ve öğretmenin mesai saat dışındaki vaktini de gasp etmeye niyetli bu kanun, sadece eğitim emekçileri açısından değil, tüm eğitim sistemi açısından büyük bir tehdittir” dedi.

Eğitim Sen'in açıklamasını ise Adana Şube Başkanı Hüseyin Kaya okudu. Kariyer sınavının derhal iptal edilmesini isteten Kaya, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret, mülakata son verilmesi taleplerini dile getirdi. İş bırakma eylemine katılan sendikaların ortak bir alanda buluşması ve ÖMK’ya karşı tepkilerini ifade etmesini önemsediklerini dile getiren Kaya, “Ne yazık ki diğer sendikaların bu konudaki olumsuz tutumu eğitim emekçilerinin alanlarda bir araya gelmesine engel oldu. Bir kez daha ifade ediyoruz ki! Eğitim Sen Eğitim Emekçilerinin ortak sorunlarının çözümünde her zaman birleşik mücadeleden yana olacak ve birleşik mücadelenin örülmesi için zorlayıcı olmaya devam edecektir” dedi.

BURSA: ÖZLEM, GÜVENCELİ İŞE, KAMUSAL EĞİTİME

Bursa'da saat 12.30’da Şehreküstü Meydanı’nda buluşan öğretmenler, ıslık ve alkışlarla yasaya tepki göstererek yeniden düzenleme talep etti. Yurt genelinde 700 bin öğretmenin grevde olduğu bilgisi paylaşılırken, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in ÖMK’ye vurgu yaparak “60 yıllık özlem” sözleri eleştiriye neden oldu. Öğretmenler, bakanın sözlerini eleştirerek, özlemin güvenceli işe, eşitlikçi ilke ve kamusal eğitime olduğunu söyledi.

FAKİR BAYKURT’A ATIF: ÖĞRETMEN YALVARMAZ, EL AÇMAZ

Şehreküstü Meydanı’nda Fakir Baykurt’a atıf yapılan eylemde şu sözler hatırlatıldı: “Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir.” Kitlenin toparlanmasıyla birlikte, “Güçlüyüz haklıyız kazanacağız” sloganına “Kurtuluş yok ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganı eşlik etti. Ardından yapılan basın açıklamalarında 13 sendika temsilcisi de ortak vurgu yaptı. Sendikalar, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çare üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran yasanın ayrımcı olduğunu düşünüyor. Türkiye’de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubunun ise olmadığını savunuyorlar.

Yasanın öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenileri eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi olduğu eleştiriler arasında yerini aldı. Öğretmenler 19 Kasım’da yapılması planlanan kariyer sınavının derhal iptal edilmesini istedi. Talepler arasında yoksulluk sınırı üzerinde maaş artışı, güvenceli iş, kamusal eğitim gibi başlıklar yer aldı.

VAN: ÖĞRETMEN TEK SES, KANUN PARAMPARÇA

Eğitim-Sen Van Şubesi önünde bir araya gelen eğitimciler pankart ve dövizler ile yürüyüşe geçti. Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Kent Meydanı’na kadar yürüyen eğitimciler burada bir basın açıklaması yaptı. Eğitimciler adına basın açıklamasını Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay yaptı. Yapılan basın açıklamasında; öğretmenlerin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunlarının, Milli Eğitim Bakanlığı'nın gündeminde olmadığı ve öğretmenlerin geleceklerine yönelik taleplerinin görmezden gelindiği ve insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerinin yok sayıldığı vurgulandı.

Öğretmenler; 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının iptal edilmesini, eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesini, tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılmasını, kamuda mülakat uygulamasına son verilmesini, tüm eğitim çalışanlarına giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılmasını, vergi dilimi uygulamasına son verilmesini, öğrencilerin eğitim, barınma ve beslenme haklarının devlet güvencesine alınmasını ve kamusal eğitim sağlanmasını talep etti.

Açıklamada; kamusal ve demokratik eğitim mücadelesini sürdürmeye kararlılıkla devam edeceği belirtildi. Basın açıklaması sırasında sık sık; “AKP yasanı al başına çal”, “Öğretmen tek ses, kanun paramparça” ve “İnsanca yaşamak istiyoruz” sloganları atıldı. Açıklamanın ardından eğitimciler davul ve zurna eşliğinde halaylar çekti.

KONYA: İNSAN ONURUNA YAKIŞIR ÜCRET TALEPLERİMİZ YOK SAYILIYOR

Konya’da Eğitim-Sen üyesi öğretmenler, Alaaddin Tepesi çevresinde gerçekleştirdikleri yürüyüşün ardından Zafer Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Burada açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen Konya Şube Başkanı Erdal Demiryakan, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB’in ısrarla somut bir adım atmadığını belirtti.

"Türkiye'de aynı işi yaptıkları halde farklı statü ve maaşlarla çalışmak zorunda kalan başka bir meslek grubu yoktur” diyen Demiryakan, “Öğretmenler arasında halen var olan aday, sözleşmeli, kadrolu, ücretli ayrımına yenilerini eklenirken, eğitim sisteminin rekabetçi ve eleyici yapısına öğretmenlik mesleği de eklenmek istenmektedir. Öğretmenlerin, eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarına ilişkin sorunları Milli Eğitim Bakanlığı’nın gündeminde değildir. Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılmaktadır” ifadelerini kullandı. Demiryakan, taleplerimiz karşılanmaması durumunda eylemlerinin artarak devam edeceğini de sözlerine ekledi. Öğretmenler basın açıklamasının ardından alandan ayrıldı.

Eğitim-İş Sendikasına bağlı onlarca öğretmen ise sendika binası önünde toplandı. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit, öğretmenlerin haklarının yıldan yıla gasp edildiğini söyledi. ÖMK’ye karşı Türkiye sendikal mücadele tarihinde benzeri olmayan bir ortak duruş birlikteliği oluşturulduğunu ifade eden Yiğit, şunları söyledi:

“Tarih, eğitim emekçilerinden, çocuklarımızın geleceğinden ve nitelikli eğitim hakkından yana olanları mutlaka yazacaktır. Emeğimize, alın terimize ve mesleki itibarımıza saldıranlar ile çocuklarımızın nitelikli eğitim hakkını gasp edenler ise tarihle yargılanacaktır. Bir Başöğretmenin kurduğu ülkede eğitim emekçisini değersizleştirmek, Başöğretmenimizin yeni nesilleri emanet edecek kadar güvendiği öğretmenlerin uzmanlığını kendi yeterliliğine bakmadan teste tabi tutmak, öğrencileri Anayasal hakları olan laik, bilimsel ve kamusal eğitimden mahrum bırakmak kimsenin haddi değildir! Bu gerçeği anlamayanlara cevabımızı hep birlikte vereceğimiz mücadeleyle göstereceğiz! Gücümüz birliğimizde, gücümüz örgütlülüğümüzde.”

HATAY: POLİSTEN 'SLOGANSIZ YÜRÜYÜN' MÜDAHALESİ

Hatay’da da öğretmenler ülke genelindeki iş bırakma eylemine destek verdi ve okula değil alan gitti.

Eylem, saat 15.30’da Saray Caddesi’nde yürüyüşle başladı. Yürüyüş esnasında polis öğretmenlere müdahale ederek, slogansız yürümelerini istedi. Öğretmeler de alkışlarla yürüdü.

Basın açıklaması için Künefeciler Meydanı’nda toplanan öğretmenler adına Eğitim-İş Hatay Şube Başkanı Mustafa Günal ve Eğitim-Sen Hatay Şube Başkanı Özgür Traş açıklama yaptı.

Sık sık “öğretmen boyun eğmez, öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir” sloganının atıldığı eylemin sonunda öğretmenler davul zurna eşliğinde halay çekti.

Benzer İçerikler

Bizi Takip Edin

En Üste Çık